torsdag den 21. april 2011

Dansk hjemmebag med udfordringer…


Så kom dagen hvor vi skulle prøve at kreere noget dansk mad for vores ghanesiske familie og vores egen skyld. Vi havde besluttet at ville starte med at bage en kage (før et helt måltid), det skulle selvfølgelig være noget så dansk som en drømmekage. Vi havde sådan prøvet at kigge lidt i supermarkedet om de havde kokosmel, men synes ikke rigtig vi kunne finde det. Så vi spurgte familien eller Ella (søsteren) herhjemme om det var noget de havde hernede, og om de evt. vidste om vi kunne købe det på markedet. I starten forstod de ikke rigtig hvad vi mente, vi prøvede os frem, på vores nu så fremragende engelsk, med tørret, ristet, revet, hakket ja kokos i en anden form end frisk, men det forstod de stadig ikke. Til sidst tror jeg Ella forstod det, men det er ikke noget de har hernede, så hun begyndte med at så kunne vi gå på markedet og købe de kokosnødder vi nu skulle bruge, og så ville hun gerne hjælpe os med at tørre og rive dem, det takkede vi nu nej tak til og måtte i stedet drømme om noget andet end drømmekage.

Måtte da søge andre opskrifter på nettet på noget dansk kage. Fandt en opskrift på kanelsnegle og et alternativ i form af pandekager, hvis alt andet skulle gå galt. Og det var netop hvad det næsten gjorde. Havde taget en taxa til community 1, for nu skulle der handles ind (den største, med marked og supermarkeder) Det første supermarked førte ikke madvarer kun konserves, så tænkte at her måtte jeg da, kunne finde krydderier, kanel i denne sammenhæng men nej, de havde ikke noget der lignede en ingrediens til hverken pandekager eller kanelsnegle. Gik da videre til næste supermarked, de havde ikke hvedemel, det fører de ikke fik jeg af vide, men kunne købe noget banku- eller fufumel med forskellige smag i stedet. De havde heller ikke kanel, sukker, smør (kun margarine), så er det altså ikke nemt når den står på pandekager og kanelsnegle. Fandt da noget pandekagemel hvor der kun skal blandes æg og vand i, og blev enig om at det så måtte være sidste løsning, overhovedet ikke noget med dansk at gøre. Købte varme (solvarmede) æg uden for supermarkedet og gik mod en taxa, for at tage hjem. Men gik da lige ind forbi det allermindste og mest snuskede supermarked, det kunne jo være de havde noget spændende om ikke andet, så en kold cola light til turen hjem. Men, men, men, tro det eller ej, det var her jeg skulle finde det meste til en gang kanelsnegle. Her havde de både hvedemel, tørgær (500g), smør og mælk (arabisk sur soyamælk). Yes, nu manglede jeg bare det vigtigste, kanel, hvilket var ”finished” (ved ikke om det var udsolgt eller det bare ikke var noget de havde, hvilket det oftest er når de siger sådan). Men tænkte jeg lige kunne gå gennem markedet, der måtte være en lille bod hvor jeg kunne købe en hjemmelavet pose kanel. Men forhørte mig alle steder, og til sidst fandt jeg da også en der kunne sælge mig et helt glas. Så var alt købt ind til lækre lune kanelsnegle.

Søndag havde vi fundet på den geniale undskyldning at vi ville bage kanelsnegle til far-Freds fødselsdag, så vi måtte ”desværre” springe fra 3 timers kirkegang. Det betød ikke vi kunne sove længe, stod op kl. 7.30 og jeg der havde været så smart at tænke at jeg da lige kunne låne den dl sukker der nu skulle bruges fra vores strødåse fra morgenmaden, måtte tro om, de havde låst den inde på deres værelse. Så mig ud i et menneskeforladt kirkegængene land for at finde sukker, fandt da også til sidst et sted. Tilbage og i gang med tilberedning. Først skulle køkkenet lige gøres rent, men uden karklud, rendende vand og sæbe er det ikke nemt. Så vi besluttede og lave det på vores bakker, som vi i det mindste vidste hvad, havde været brugt til sidst. Men i et land uden deciliter mål, kagerulle, jævnt bord, bagepapir, vægt eller ovn med grader, må man improvisere. Vi tog det lidt på øjemål, godt mor lige havde målt af, at en spiseske (11g) tørgær svarer til 50g almindelig gær, så rækker 500g tørgær altså også utroligt langt. Dejen blev okay, nu kom vi bare til udrulningen, her fandt vi en tom flaske, så bare man ikke tiltede den helt så de sidste dråber røg ud, gik det egentlig meget fint. Det til indeni blev også godt. Så til lyden af Nik og Jay fra Lottes computer blev de lækreste kanelsnegle til. Vi skulle dog lige have ovnen til at fungere, en gasovn har jeg aldrig prøvet at tænde før, men det kan jeg nu.

Fødselsdagsflag havde vi heller ikke, så der måtte vi lige hive frem i farveblyanterne og tegne nogle danske og ghanesiske flag. Men sidst og ikke mindst så blev det rigtig godt, ved ikke hvad familien synes om det, vi fik ikke rigtig noget respons derfra. Men fra pigerne (de tre andre var også inviteret til fødselsdag) og os selv, så var det helt fantastisk, at få noget der bare kunne få os til at tænke en lille smule tilbage til Danmark..
 
Men alt kan lade sig gøre i Ghana, også selvom tingene ikke er som i Danmark, der er altid en løsning. Men er glad for vi ikke gav os i kast med en drømmekage, i en ovn uden gradetal. Bliver en endnu større udfordring at skulle tilberede et aftensmadsmåltid i et ghanesisk køkken, men den tager vi også.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar